Собранието го усвои Законот за заштита на населението од заразни болести

Собранието го усвои Законот за заштита на населението од заразни болести

Собранието вечерва ги усвои измените и дополнувањата на Законот за заштита на населението од заразни болести и истиот ќе стапи на сила по објавување во Службен весник. Законот предвидува носење лична заштита на лицето и тоа: респираторна маска, хируршка маска за...

Извештај на ИЈЗ за период 19-25.10.2020 Скопје со најголем број регистрирани и највисока неделна инциденца- и натаму најголем дел од регистрираните на возраст од 30 до 39 години

Извештај на ИЈЗ за период 19-25.10.2020 Скопје со најголем број регистрирани и највисока неделна инциденца- и натаму најголем дел од регистрираните на возраст од 30 до 39 години

Министерството за здравство информира дека согласно извештајот на Институтот за јавно здравје, кој се однесува на периодот од 19 до 25 октомври 2020, тестирани се вкупно 13.993 материјали во лабораториите во кои се спроведува молекуларно тестирање за присуство на...

ИЈЗ дневно ќе прави до 1000 тестови, 150 повеќе од досегашните

ИЈЗ дневно ќе прави до 1000 тестови, 150 повеќе од досегашните

Во Институтот за јавно здравје од денеска, покрај постојното приемно одделение ќе функционира уште едно одделение за прием со лаборант и администратор со што ќе се забрза процедурата за земање тестови за Ковид-19. На овој начин, ќе се растовари приемното одделение...

Извештај на ИЈЗ за период 12-18.10.2020: Половина од новодијагностицираните од Скопје – и натаму најзастапена возрасна група од 30 до 39 години

Извештај на ИЈЗ за период 12-18.10.2020: Половина од новодијагностицираните од Скопје – и натаму најзастапена возрасна група од 30 до 39 години

Министерството за здравство информира дека согласно извештајот на Институтот за јавно здравје кој се однесува на периодот од 12 до 18 октомври 2020г., тестирани се вкупно 13.213 материјали во лабораториите во кои се спроведува молекуларно тестирање за присуство на...

Досега обезбедени 142 единици конвалесцентна плазма со која се третирани над 120 пациенти

Досега обезбедени 142 единици конвалесцентна плазма со која се третирани над 120 пациенти

Од Институтот за трансфузиона медицина информираат дека се обезбедени вкупно 142 единици конвалесцентна плазма за третман на пациенти заразени со Ковид-19. Станува збор за 100 дарители кои донирале плазма и досега над 120 пациенти со Ковид-19 се третирани со...

Заштитната маска, дистанцата и хигиената на раце се клучни во борбата со ковид-19

Заштитната маска, дистанцата и хигиената на раце се клучни во борбата со ковид-19

Министерството за здравство повторно упатува апел до сите граѓани за почитување на мерките за заштита од коронавирусот. Носењето на заштитна маска, одржувањето на физичка дистанца и миењето на раце - одржување на хигиена се единствените мерки кои може да го стопираат...

Заштитната маска, дистанцата и хигиената на раце се клучни во борбата со ковид-19

Заштитната маска, дистанцата и хигиената на раце се клучни во борбата со ковид-19

Министерството за здравство повторно упатува апел до сите граѓани за почитување на мерките за заштита од коронавирусот. Носењето на заштитна маска, одржувањето на физичка дистанца и миењето на раце - одржување на хигиена се единствените мерки кои може да го стопираат...

Извештај на ИЈЗ за период 5-11.10.2020 Зголемување на бројот на новодијагностицирани и процентот на позитивни од тестирани – најзастапена е возрасната група на лица на возраст 30-39

Извештај на ИЈЗ за период 5-11.10.2020 Зголемување на бројот на новодијагностицирани и процентот на позитивни од тестирани – најзастапена е возрасната група на лица на возраст 30-39

Министерството за здравство информира дека согласно извештајот на Институтот за јавно здравје кој се однесува на периодот од 5 до 11 октомври 2020г., тестирани се вкупно 13.028 материјали во лабораториите во кои се спроведува молекуларно тестирање за присуство на...

Извештај ИЈЗ 28.09-04.10.2020: Зголемување на бројот на новорегистрирани случаи – најголемо зголемување во возрасните групи од 20-29 и 30-39 години

Извештај ИЈЗ 28.09-04.10.2020: Зголемување на бројот на новорегистрирани случаи – најголемо зголемување во возрасните групи од 20-29 и 30-39 години

Министерството за здравство информира дека согласно извештајот на Институтот за јавно здравје кој се однесува на периодот од 28 септември до 04 октомври 2020г., тестирани се вкупно 9.832 материјали во лабораториите во кои се спроведува молекуларно тестирање за...

Извештај на ИЈЗ за период 21-27.09.2020: Намалување на бројот на новозаболени и починати лица, зголемување на бројот на оздравени

Извештај на ИЈЗ за период 21-27.09.2020: Намалување на бројот на новозаболени и починати лица, зголемување на бројот на оздравени

Министерството за здравство информира дека согласно извештајот на Институтот за јавно здравје кој се однесува на периодот од 21 до 27 септември 2020г., тестирани се вкупно 9.691 материјали во лабораториите во кои се спроведува молекуларно тестирање за присуство на...

Извештај на ИЈЗ за период 14-20.09.2020 Зголемен број тестирања, новозаболени и починати– намалување на процентот на хоспитализирани од новозаболени

Извештај на ИЈЗ за период 14-20.09.2020 Зголемен број тестирања, новозаболени и починати– намалување на процентот на хоспитализирани од новозаболени

Министерството за здравство информира дека согласно извештајот на Институтот за јавно здравје кој се однесува на периодот од 14 до 20 септември 2020г., тестирани се вкупно 9.661 материјали во лабораториите во кои се спроведува молекуларно тестирање за присуство на...

Извештај на ИЈЗ за период 7-13.09.2020 Намалување на нови позитивни случаи и процент на хоспитализирани од новозаболени – најголем дел од регистрираните и натаму во Скопје

Извештај на ИЈЗ за период 7-13.09.2020 Намалување на нови позитивни случаи и процент на хоспитализирани од новозаболени – најголем дел од регистрираните и натаму во Скопје

Министерството за здравство информира дека согласно извештајот на Институтот за јавно здравје кој се однесува на периодот од 7 до 13 септември 2020г, тестирани се вкупно 8.353 материјали во лабораториите во кои се спроведува молекуларно тестирање за присуство на...

Чувствувате симптоми?

Јавете се веднаш кај вашиот матичен лекар или во најблискиот центар за јавно здравје.

0800 002 03

Национален call центар за информирање

ИЈЗ Скопје

ЦЈЗ Велес

ПЕ Гостивар

ЗД Скопје

ЦЈЗ Кочани

ПЕ Гевгелија

ЦЈЗ Скопје

ЦЈЗ Куманово

ЦЈЗ Битола

ЦЈЗ Охрид

ЦЈЗ Тетово

ЦЈЗ Прилеп

ЦЈЗ Штип

ЦЈЗ Струмица