Од 76-та седница на Владата: Донесени протоколите за работата на базените и плажите; Се укина одредбата од протоколот за работа на кафулиња и ресторани на една маса да седат двајца, или четворица само ако се во роднинска врска; Земјата се приклучува кон глобалната набавка на вакцини за КОВИД-19

Од 76-та седница на Владата: Донесени протоколите за работата на базените и плажите; Се укина одредбата од протоколот за работа на кафулиња и ресторани на една маса да седат двајца, или четворица само ако се во роднинска врска; Земјата се приклучува кон глобалната набавка на вакцини за КОВИД-19

Владата на Република Северна Македонија на денешната 76-та седница ги усвои протоколите што ги предложи Комисијата за заразни болести, а кои се однесуваат на работата на базените и на плажите во тек на пандемија со КОВИД-19. Согласно Протоколот за работата на плажите...

Од 75-тата седница на Владата: Државјаните на Србија, Косово, Црна Гора и Босна и Херцеговина за влез во земјата мора да приложат негативен ПЦР тест

Од 75-тата седница на Владата: Државјаните на Србија, Косово, Црна Гора и Босна и Херцеговина за влез во земјата мора да приложат негативен ПЦР тест

Владата на Република Северна Македонија на 75-тата седница што се одржа денеска, донесе дополнување на Одлуката за мерки за спречување на внесување и ширење на коронавирус КОВИД-19, со која од државјаните на Република Србија, Република Косово, Црна Гора и Босна и...

Од 73-тата седница на Владата: Престанува да важи забраната за одржување спортски натпревари, ќе се одржуваат без публика; Донесени протоколи за работа на музеи, галерии, за работа на компании за промотивни настани; Одлука за постоење кризна состојба на јужната и северна граница; За три пати се зголемува опфатот на граѓани за вакцинирање од сезонски грип

Од 73-тата седница на Владата: Престанува да важи забраната за одржување спортски натпревари, ќе се одржуваат без публика; Донесени протоколи за работа на музеи, галерии, за работа на компании за промотивни настани; Одлука за постоење кризна состојба на јужната и северна граница; За три пати се зголемува опфатот на граѓани за вакцинирање од сезонски грип

Владата на Република Северна Македонија на денешната 73-та седница донесе измени и дополнувања на Протоколот за редовна работа на уплатно-исплатни места на приредувачите на игри на среќа во обложувалница (трета фаза), измени и дополнувања на Протоколот за работа на...

Од 72-рата седница на Владата: Од петок, 26 јуни, се отвораат сите копнени гранични премини, а од 1 јули и аеродромите; Теретаните и вежбалните се отвораат од 26 јуни, а од истиот ден се дозволува работењето во внатрешниот дел на угостителските објекти; Моловите ќе работат и во неделите

Од 72-рата седница на Владата: Од петок, 26 јуни, се отвораат сите копнени гранични премини, а од 1 јули и аеродромите; Теретаните и вежбалните се отвораат од 26 јуни, а од истиот ден се дозволува работењето во внатрешниот дел на угостителските објекти; Моловите ќе работат и во неделите

Врз основа на препораките на Комисијата за заразни болести, Владата на Република Северна Македонија на денешната 72-ра седница донесе одлука од петок, 26 јуни 2020 година, целосно да бидат отворени сите гранични премини за непречено движење на патници и возила без...

Од 71-вата седница на Владата: Се изедначи акцизата на маслото за греење со акцизата на масло што се користи како погонско гориво; Донесени протоколи за работа на казината и автомат клубовите; Ослободувањето од плаќање на износот на аконтациите на данокот на личен доход и на данокот на добивка продолжуваат да важат и за јуни и јули

Од 71-вата седница на Владата: Се изедначи акцизата на маслото за греење со акцизата на масло што се користи како погонско гориво; Донесени протоколи за работа на казината и автомат клубовите; Ослободувањето од плаќање на износот на аконтациите на данокот на личен доход и на данокот на добивка продолжуваат да важат и за јуни и јули

Владата на Република Северна Македонија на 71-та седница одржана на 22 јуни 2020 година го прифати предлогот на Комисијата за заразни болести при Министерството за здравство за престанување на точката 9 од Одлуката за забрана и посебен режим на движење на територијата...

Од 70-тата седница на Владата: Кафетериите и рестораните, наместо до 22:00 часот, ќе работат според работно време утврдено во нивните лиценци; Од 0,15 на 0,04 проценти се намалува финансирањето на политичките партии; Националната годишна програма за јавно здравје со повисоки финансии во делот за вонредни и кризни состојби

Од 70-тата седница на Владата: Кафетериите и рестораните, наместо до 22:00 часот, ќе работат според работно време утврдено во нивните лиценци; Од 0,15 на 0,04 проценти се намалува финансирањето на политичките партии; Националната годишна програма за јавно здравје со повисоки финансии во делот за вонредни и кризни состојби

Владата на Република Северна Македонија, на денешната 70-та седница, на предлог на Комисијата за заразни болести, донесе измени на Протоколот за отворање и работа на кафетериите и на Протоколот за отворање и работа на угостителски објекти за исхрана со кои овие...

Од 69-тата седница на Владата: Со уредба се овозможува и приватните болници да хоспитализираат и да укажуваат нега и терапија на болни од КОВИД-19; Се отвораат сите гранични премини со примена на активните мерки; Донесени протоколите за хотелите и за пливачки базени исклучиво само за пливачките клубови

Од 69-тата седница на Владата: Со уредба се овозможува и приватните болници да хоспитализираат и да укажуваат нега и терапија на болни од КОВИД-19; Се отвораат сите гранични премини со примена на активните мерки; Донесени протоколите за хотелите и за пливачки базени исклучиво само за пливачките клубови

Владата на Република Северна Македонија на денешната 69-та седница ја дополни Уредбата со законска сила за примена на Законот за здравствената заштита за време на вонредна состојба, согласно која сега и приватните здравствени установи, во рамките на вршењето на...

Од 66-тата седница на Владата: Донесен е Протокол за непречен транзит на странски државјани низ територијата на Република Северна Македонија; Одобрени барањата на 476 компании со барања за поддршка во висина од 316.038.500 денари; Донесени уредбите за поддршка на учениците и студентите за дигитални вештини, за сместување и за студирање, и за училишен прибор

Од 66-тата седница на Владата: Донесен е Протокол за непречен транзит на странски државјани низ територијата на Република Северна Македонија; Одобрени барањата на 476 компании со барања за поддршка во висина од 316.038.500 денари; Донесени уредбите за поддршка на учениците и студентите за дигитални вештини, за сместување и за студирање, и за училишен прибор

Владата на Република Северна Македонија на денешната 66-та седница го донесе Протоколот за непречен транзит на странски државјани низ територијата на Република Северна Македонија, кој утврдува дека државјаните на други држави кои транзитираат низ територијата на...

Од 65-тата седница на Владата: Остануваат во сила мерките со кои се ослободуваат од работните обврски родителите кои што имаат деца до 10-годишна возраст или активно четврто одделение; Моловите ќе работат до 22:00 часот: Владата нема да ја обжали пресудата на Стразбур што ја добија граѓаните за парното

Од 65-тата седница на Владата: Остануваат во сила мерките со кои се ослободуваат од работните обврски родителите кои што имаат деца до 10-годишна возраст или активно четврто одделение; Моловите ќе работат до 22:00 часот: Владата нема да ја обжали пресудата на Стразбур што ја добија граѓаните за парното

Владата на Република Северна Македонија на денешната 65-та седница донесе Одлука за измена и дополнување на Протоколот за редовна работа на моловите, со кои работното време на овие објекти се определува во периодот од 10:00 до 22:00 часот, со исклучок на недела кој...

Од 64-та седница на Владата: Прифатени дополнувања на Уредбата за избори со задолжение до МВР за ажурирање на избирачкиот список; Ќе се субвенционираат придонесите за вработените во медиумите; Ќе се кофинансираат трошоци за организирање на настани, обуки, семинари и конференции; Финансиска поддршка од 14.500 за исплата на плати и за јуни

Од 64-та седница на Владата: Прифатени дополнувања на Уредбата за избори со задолжение до МВР за ажурирање на избирачкиот список; Ќе се субвенционираат придонесите за вработените во медиумите; Ќе се кофинансираат трошоци за организирање на настани, обуки, семинари и конференции; Финансиска поддршка од 14.500 за исплата на плати и за јуни

Владата на Република Северна Македонија на денешната 64-та седница донесе Уредба со законска сила за дополнување на Уредбата со законска сила за прашања поврзани со изборниот процес, со која го задолжува Министерството за внатрешни работи во рок од еден ден од денот...

Од 63-тата седница на Владата: МВР и инспекторатите се задолжени да вршат засилени контроли во подрачјата со поголем број новозаболени од коронавирус; Донесена е Уредба за финансиска поддршка за зајакнување на конкурентноста; Утврдени мерки за оние што ќе одбијат решение за самоизолација или што даваат лажни информации

Од 63-тата седница на Владата: МВР и инспекторатите се задолжени да вршат засилени контроли во подрачјата со поголем број новозаболени од коронавирус; Донесена е Уредба за финансиска поддршка за зајакнување на конкурентноста; Утврдени мерки за оние што ќе одбијат решение за самоизолација или што даваат лажни информации

Владата на Република Северна Македонија на денешната 63-та седница во врска со спречување на внесување и ширење на коронавирус КОВИД-19 заклучи да се воведат засилени контроли и мониторинг во таргетирани подрачја на градот Скопје и општините во градот Скопје, потоа во...

Од 61-вата седница на Владата: Усвоена Програма за финансирање на програмските активности на здруженијата и фондациите за мерки за справување со КОВИД-19 кризата; Денеска се поднесени 114 кривични пријави по член 206 од Кривичниот законик и 451 прекршочна пријава за неносење лична заштита

Од 61-вата седница на Владата: Усвоена Програма за финансирање на програмските активности на здруженијата и фондациите за мерки за справување со КОВИД-19 кризата; Денеска се поднесени 114 кривични пријави по член 206 од Кривичниот законик и 451 прекршочна пријава за неносење лична заштита

На денешната редовна 61-ва седница Владата ја разгледа информацијата за активностите на Министерството за внатрешни работи и на инспекциските служби за контролите и постапувањата по однос на спроведувањето на владините мерки за справување со корона вирусот за време на...

Чувствувате симптоми?

Јавете се веднаш кај вашиот матичен лекар или во најблискиот центар за јавно здравје.

0800 002 03

Национален call центар за информирање

ИЈЗ Скопје

ЦЈЗ Велес

ПЕ Гостивар

ЗД Скопје

ЦЈЗ Кочани

ПЕ Гевгелија

ЦЈЗ Скопје

ЦЈЗ Куманово

ЦЈЗ Битола

ЦЈЗ Охрид

ЦЈЗ Тетово

ЦЈЗ Прилеп

ЦЈЗ Штип

ЦЈЗ Струмица