Објавени се протоколите за отворање и работа на кафетериите и угостителските објекти за исхрана

Објавени се протоколите за отворање и работа на кафетериите и угостителските објекти за исхрана

Владата на Република Северна Македонија, на 57-мата седница, одржана на 26 мај 2020 година, донесе Одлука за изменување и дополнување на Одлуката за мерки за спречување на внесување и ширење на Коронавирус КОВИД-19, со која од 28 мај 2020 година може да отпочнат со...

Од денеска престанува да важи одлуката за забрана и посебен режим на движење – задолжително носење заштитна опрема, миење на раце и одржување на потребната дистанца

Од денеска престанува да важи одлуката за забрана и посебен режим на движење – задолжително носење заштитна опрема, миење на раце и одржување на потребната дистанца

Од денеска целосно престанува да важи Одлуката за забрана и посебниот режим на движење на граѓаните на територијата на Република Северна Македонија. Оваа одлука е донесена врз база на детална анализа за досегашниот три месечен период откако е дијагностициран првиот...

МТСП: Мајките да бидат спокојни, породилното отсуство им трае до завршувањето на времените мерки, заштитата на децата ни е приоритет

МТСП: Мајките да бидат спокојни, породилното отсуство им трае до завршувањето на времените мерки, заштитата на децата ни е приоритет

Мајките кои се на породилно отсуство треба да бидат спокојни - се додека траат времените мерки тие не мора да се вратат на работа. За да се обезбеди заштита и грижа за децата, Владата на Република Северна Македонија донесена  Уредба со законска сила за...

Протоколи кои поризлегуваат од Планот за намалување на рестриктивните мерки за спречување на ширење на коронавирусот

Протоколи кои поризлегуваат од Планот за намалување на рестриктивните мерки за спречување на ширење на коронавирусот

рз основа на член 58 став (1) од Законот за заштита на населението од заразни болести („Службен весник на Република Македонија“ бр.66/04, 139/08, 99/09, 149/14, 150/15 и 37/16), Владата на Република Северна Македонија, на седницата, одржана на 12 мај 2020 година,...

Се шири лажен е-меил од лажна адреса кој наликува на Министерството за здравство, известено е МВР и се постапува за овој случај

Се шири лажен е-меил од лажна адреса кој наликува на Министерството за здравство, известено е МВР и се постапува за овој случај

Министерството за здравство информира дека меѓу граѓаните се шири е-маил со невисината содржина испратен од лажна адреса која наликува на Министерство за здравство. Известен е Секторот за компјутерски криминал и дигитална форензика при Министерството за внатрешни...

На сметките на 21.542 компании ќе легнат средствата од 14.500 денари по работник за исплата на априлската плата, се развиваат дополнителни економски мерки за стабилизација и враќање на економскиот раст

На сметките на 21.542 компании ќе легнат средствата од 14.500 денари по работник за исплата на априлската плата, се развиваат дополнителни економски мерки за стабилизација и враќање на економскиот раст

На сметките на 21.542 компании ќе легнат средствата од 14.500 денари по работник за исплата на априлската плата како резултат на владината уредба за финансиска поддршка на работодавачите за исплата на плати за април. Ова е резултат само од оваа антикризна мерка на...

Досегашните мерки остануваат на сила, во понеделник нова препорака на Комисијата за заразни болести до Владата

Досегашните мерки остануваат на сила, во понеделник нова препорака на Комисијата за заразни болести до Владата

Министерството за здравство информира дека денеска Комисијата за заразни болести одржа состанок на кој е разгледана можноста за олеснување на досегашните мерки за превенција и заштита од ширење на коронавирусот. Министерството за здравство и Комисијата за заразни...

Настанот во Струга и прославата за Денот на полицијата се закана за здравјето на сите граѓани, институциите итно да ги лоцираат и казнат одговорните

Настанот во Струга и прославата за Денот на полицијата се закана за здравјето на сите граѓани, институциите итно да ги лоцираат и казнат одговорните

Владата на Република Северна Македонија најостро го осудува организирањето на настанот во Струга поттикнат за одбележување на верски празник, како и организирањето на прославата за Денот на полицијата во Скопје. Организирањето на овие настани во услови на пандемија...

Институтот за физикална медицина и рехабилитација со совети за респираторна гимнастика во време на пандемија со КОВИД-19

Институтот за физикална медицина и рехабилитација со совети за респираторна гимнастика во време на пандемија со КОВИД-19

Нарушувањето на функциите на дишењето при заболување на респираторниот систем кај пациенти со Covid-19 се поврзува со промени кои настануваат во механиката на дишењето кај пациентите. Може да дојде до намалена подвижност на дијафрагмата и градниот кош, намалување на...

Кривата на излекувани пациенти стрмо расте додека бројот на активни случаеви има одличен пад

Кривата на излекувани пациенти стрмо расте додека бројот на активни случаеви има одличен пад

Министерството за здравство информира дека согласно последните трендови во однос на заболените и излекуваните од коронавирус бројките се исклучително охрабрувачки. Кривата на излекувани пациенти стрмо расте додека бројот на активни случаеви има одличен пад. Денешните...

Во 6 градови во земјава нема повеќе активни случаи со ковид-19

Во 6 градови во земјава нема повеќе активни случаи со ковид-19

Министерството за здравство согласно последниот, вчерашен извештај на Институтот за јавно здравје информира дека во шест градови во земјава, во Дебар, Радовиш, Гевгелија, Струмица, Пробиштип и Демир Хисар нема повеќе активни случаи со КОВИД-19. Од почетокот на...

Адеми: Учениците ќе учат од дома до 10 јуни, матурантите се ослободуваат од полагање матура

Адеми: Учениците ќе учат од дома до 10 јуни, матурантите се ослободуваат од полагање матура

Учениците од основните и средните училишта ќе ја продолжат наставата со далечинско учење до 10 јуни, односно нема да се вратат во училишните клупи, додека матурантите оваа година ќе бидат ослободени од полагањето завршен испит и ќе можат со дипломата издадена за...

Чувствувате симптоми?

Јавете се веднаш кај вашиот матичен лекар или во најблискиот центар за јавно здравје.

0800 002 03

Национален call центар за информирање

ИЈЗ Скопје

ЦЈЗ Велес

ПЕ Гостивар

ЗД Скопје

ЦЈЗ Кочани

ПЕ Гевгелија

ЦЈЗ Скопје

ЦЈЗ Куманово

ЦЈЗ Битола

ЦЈЗ Охрид

ЦЈЗ Тетово

ЦЈЗ Прилеп

ЦЈЗ Штип

ЦЈЗ Струмица