Поддршка за занаетчиите

Поддршка за занаетчиите

Со неа се предвидува намалување на ДДВ-то на нивните услуги и производи од 18% на 5% за да ја зајакнеме нивната конкурентност на пазарот.Напоменуваме дека на самостојните вршители на дејности, односно на занаетчиите, им остануваат на располагање и другите мерки, како...

Викенд без ДДВ

Викенд без ДДВ

Оваа мерка предвидува да опфати повеќе од 350.000 граѓани, корисници на апликацијата „МојДДВ“, кои за време на продолжениот викенд на 10-11-12 октомври ќе можат да купат домашни производи и услуги или компјутери и друга ИТ опрема во вредност од најмногу 30.000 денари,...

Поддршка на откуп на грозје од реколта за 2020 година

Поддршка на откуп на грозје од реколта за 2020 година

Поддршка на откуп на грозје од реколта за 2020 година, за која се предвидени 6.700.000 евра, ќе се поддржат производители на винско грозје кои го предале своето грозје кај регистрирани винарски визби, како и винарски визби за транспортните трошоци при извоз. Секој...

Намалување на стапката за ДДВ за ресторански услуги и служење на храна и пијалаци, со која овие услуги ќе се даночат со нова повластена стапка на ДДВ од 10% наместо сегашната редовна стапка од 18%

Намалување на стапката за ДДВ за ресторански услуги и служење на храна и пијалаци, со која овие услуги ќе се даночат со нова повластена стапка на ДДВ од 10% наместо сегашната редовна стапка од 18%

Целта на оваа мерка е намалување на сивата економија, пониски цени за граѓаните, како и поголема ликвидност на услужниот сектор за храна и пијалаци. За оваа мерка се потребни законски измени и таа ќе започне со имплементација од 1 јануари наредната...

Продолжување на лиценците за работа на дискотеките, ноќните клубови како и за компаниите од транспортната заедница

Продолжување на лиценците за работа на дискотеките, ноќните клубови како и за компаниите од транспортната заедница

Согласно регистрацијата за работа, на околу 120 дискотеки и  ноќни клубови, како и на околу 7000 транспортери, ќе им се продолжи лиценцата за работа и во 2021 со 0 денари надомест, со тоа што транспортерите ќе добијат ослободување плус уште за една година во...

Грантови за ресторани за свадби

Грантови за ресторани за свадби

Поддршка ќе добијат сите регистрирани и лиценцирани субјекти за оваа дејност, во вкупна вредност од 1 милион евра. Грантовите одделно се во висина од 3.000 до 10.000 евра, во зависност од остварениот промет во 2019 година. Овде ја отвораме опцијата за регистрација на...

Поддршка со плати за туристичките водичи, поврат на туристичката такса за 2019 година и грантови за туристички агенции од 3.000 до 7.000 евра

Поддршка со плати за туристичките водичи, поврат на туристичката такса за 2019 година и грантови за туристички агенции од 3.000 до 7.000 евра

Поддршка со плати за туристичките водичи На 150 регистрирани туристички водичи за месеците октомври, ноември и декември, ќе им биде исплатена минимална бруто плата во висина 21.776 денари, во вредност до 160.000 евра Поврат на туристичката такса за 2019 година за...

Платежни картички за граѓаните за поголема потрошувачка и за развој на домашните економски дејности

Платежни картички за граѓаните за поголема потрошувачка и за развој на домашните економски дејности

Овој пат платежни картички со износ од 6.000 денари ќе ги добијат 5.726 самохрани родители, пензионерите со пензии до 15.000 денари, односно 182.271 наши сограѓани пензионери, невработените кои се пасивни баратели на работа, односно 85.108 граѓани, самостојните...

Поддршка за исплата на плати, која продолжува да важи и за последниот квартал од годината, односно и за месеците октомври, ноември и декември

Поддршка за исплата на плати, која продолжува да важи и за последниот квартал од годината, односно и за месеците октомври, ноември и декември

Новост во оваа мерка е што поддршката ќе биде одредена скалесто согласно падот на приходите кај компаниите. Колку е поголем падот на приходите во компаниите опфатени со оваа мерка, толку поголема ќе биде поддршката од државата за исплата на платите и таа ќе се движи од досегашните 14.500 до 21.776 денари. Обезбедуваме повеќе пари за поддршка на вработените, за стабилност на работните места.

Шкријељ: Сите што останале без работа од 11 март до 30 април да аплицираат во Агенцијата за вработување за паричен надоместок

Шкријељ: Сите што останале без работа од 11 март до 30 април да аплицираат во Агенцијата за вработување за паричен надоместок

Оние што останале без работа во пикот на коронакризата, независно од времето поминато во работен однос, можат брзо да дојдат до помош за полесно да го премостат периодот на невработеност. Дополнителната заменик министерка за труд и социјална политика Санела Шкријељ,...

Ангеловска и Бектеши: Ваучери од 10 милиони евра доделени на 117.122 граѓани, заедно со домашните платежни картички, околу 40 милиони евра ќе се влеат во македонското стопанство и ќе се насочат кон домашниот туризам и производи

Ангеловска и Бектеши: Ваучери од 10 милиони евра доделени на 117.122 граѓани, заедно со домашните платежни картички, околу 40 милиони евра ќе се влеат во македонското стопанство и ќе се насочат кон домашниот туризам и производи

https://youtu.be/ME2U22ejpwI Министерот за економија Крешник Бектеши и министерката за финансии Нина Ангеловска денеска ја промовираа Платформата „Дома си е дома“ (www.domasiedoma.gov.mk) преку која се реализира мерката за издавање на ваучери од 6.000 денари за...

Чувствувате симптоми?

Јавете се веднаш кај вашиот матичен лекар или во најблискиот центар за јавно здравје.

0800 002 03

Национален call центар за информирање

ИЈЗ Скопје

ЦЈЗ Велес

ПЕ Гостивар

ЗД Скопје

ЦЈЗ Кочани

ПЕ Гевгелија

ЦЈЗ Скопје

ЦЈЗ Куманово

ЦЈЗ Битола

ЦЈЗ Охрид

ЦЈЗ Тетово

ЦЈЗ Прилеп

ЦЈЗ Штип

ЦЈЗ Струмица