fbpx

Qeveria: Ngjarja në Strugë dhe festimi i Ditës së Policisë, janë kërcënim për shëndetin e të gjithë qytetarëve, institucionet urgjentisht ti gjejnë dhe t’i dënojnë përgjegjësit

Објавено на: 08.05.2020 | 17:05
Категории: Njoftime

Qeveria e Republikës së Maqedonisë së Veriut, ashpër e dënon organizimin e ngjarjes në Strugë të nxitur për shënimin e festës fetare, si dhe organizimin e festimit të Ditës së Policisë në Shkup. Organizimi i këtyre ngjarjeve në kushte pandemie do të thotë, në mënyrë të vetëdijshme shkelje e ndalesave për grupime publike dhe është rezultat i vendimeve skajshëm të papërgjegjshme, të cilat kërcënohen ti vënë në rrezik dhe në pikëpyetje të gjitha efektet dhe rezultatet që ishin arritur në parandalimin e përhapjes së virusit korona.

Struga dhe zona më gjerë në atë rajon, ishin zona me prani të theksuar të kërcënimeve në shkallë të lartë nga virusi korona, janë bërë përpjekje mbinjerëzore dhe të jashtëzakonshme, si dhe janë marrë masa nga punonjësit shëndetësor, policisë, Armatës dhe të gjithë të tjerët të kyçur në parandalimin e përhapjes së virusit dhe kjo dha rezultate.

Tani, pas ngjarjes së djeshme, kemi situatë e cila mund të shkaktojë pasoja serioze për shkak të sjelljes së papërgjegjshme që përsëri e rriti shkallën e rrezikut për shëndetin publik dhe shëndetin e qytetarëve në komunë dhe në atë rajon.

Qeveria e Republikës së Maqedonisë së Veriut i bën thirrje Ministrisë së Punëve të Brendshme dhe Prokurorisë urgjentisht të gjejë përgjegjësit konkret në kuadër të të gjitha institucioneve dhe atyre të cilët kanë qenë pjesë në organizimin ose mos parandalimin e këtyre ngjarjeve. Qeveria i bën thirrje ministrit Çulev të ndalojë me hapat me të cilat rrezikon shëndetin publik dhe të merr përgjegjësi.

Qeveria kishte komunikim dhe bashkëpunim konkret me komunitetet fetare gjatë ballafaqimit me virusin korona, me të cilin u arrit pajtueshmëri se shëndeti i qytetarëve në këtë periudhë është prioritet kryesor dhe se të gjitha ngjarjet e kalendarëve fetare duhet ti përshtaten gjendjes së jashtëzakonshme, gjegjësisht se nuk duhet të mbahen për shkak të rrezikut të madh. Presim dhe kërkojmë nga KOM dhe BFI, të mos ndërmarrin asnjë hap të ardhshëm lidhur me organizimin e grupimeve me karakter fetar, përderisa ndalesat dhe masat për mbrojtjen e shëndetit janë në fuqi.

Njëkohësisht, u sugjerojmë personave kompetent dhe përgjegjës në vend, të cilët për çfarëdo arsye do të guxonin të organizonin ngjarje të ngjashme, që veprime të tilla mund të nënkuptonin përhapjen e epidemisë për të cilën përngjitet në përputhje me Kushtetutës dhe ligjet.

Qeveria e Republikës së Maqedonisë së Veriut në mbledhjen e sotme urgjente do ti shqyrtojë pasojat e mundshme të ngjarjes në Strugë dhe në përputhje me rekomandimet e Komisionit për Sëmundje Infektive, do të ndërmerren masa kompetente për parandalimin e rrezikut për shëndetin e qytetarëve në komunën Strugë dhe rajonin më gjerë dhe për përhapjen e mundshme të rreziqeve edhe në pjesët e tjera të vendit.

Në ndërkohë, u bëjmë thirrje qytetarëve, institucioneve dhe organizatave t’u përmbahen masave për parandalimin e përhapjes së virusit korona dhe me sjellje të përgjegjshme t’i mbështesim përpjekjet mbinjerëzore të punonjësve shëndetësor për të stabilizuar gjendjen dhe për të shënuar fillimin e gjendjes së normale në vend.

Последна прес-конференција

Последна седница

w

Како се шири вирусот?

Како да се заштитам?

Преземете ја „Koronavirus MK“ апликацијата и добивајте ги сите последни информации и известувања директно на вашиот мобилен телефон или таблет. 

Get it on Google Play

blank

Останати вести

Të gjitha aktivitetet pas vendimit të Inspektoratit Shtetëror Sanitar dhe Shëndetësor për periudhën nga 13.06.2020 deri në 25.06.2020 të qershorit të këtij viti për persona nën mbikëqyrje shëndetësore dhe izolim shtëpiak dhe persona në karantinë shtetëror

Të gjitha aktivitetet pas vendimit të Inspektoratit Shtetëror Sanitar dhe Shëndetësor për periudhën nga 13.06.2020 deri në 25.06.2020 të qershorit të këtij viti për persona nën mbikëqyrje shëndetësore dhe izolim shtëpiak dhe persona në karantinë shtetëror

Shtabi kryesor koordinues i krizës, ka dorëzuar kërkesë deri te Inspektorati Shtetëror Sanitar dhe Shëndetësor lidhur me pezullimin e vlefshmërisë së vendimeve të lëshuara për izolim shtëpiak për personat që janë kthyer në Republikën e Maqedonisë së Veriut me test PCR...

Kontrollo ne www.kupuvamdomasno.gov.mk

Kontrollo ne www.kupuvamdomasno.gov.mk

Secili qytetar prej sot mund të kontrollojë nëse është shfrytëzues i kartelës pagesore vendore. Listat e shfrytëzuesve në përputhje me kriteret e përkufizuara me dekretin e Qeverisë janë përpiluar edhe lista përfundimtare është publikuar në ueb-faqen...

Prej sot tërësisht ndalon të vlejë Vendimi për ndalesë dhe regjim të posaçëm të lëvizjes së qytetarëve në territorin e Republikës së Maqedonisë së Veriut.

Prej sot tërësisht ndalon të vlejë Vendimi për ndalesë dhe regjim të posaçëm të lëvizjes së qytetarëve në territorin e Republikës së Maqedonisë së Veriut. Ky vendim është miratuar në bazë të analizës së detajuar për periudhën e deritanishme tremujore, që kur u...