fbpx

2.300 PUNONJËS SHËNDETËSOR E KALUAN TRAJNIMIN E PROGRAMIT COVID 19 NË PROJEKTIN HOPE DHE BROWN UNIVERSITY NGA SHBA-Ja

Објавено на: 30.04.2020 | 12:04
Категории: Kumtesat

Në katër javët e kaluara, Ministria e Shëndetësisë ka zbatuar programin e trajnimit online COVID 19 Training Response të destinuar për të gjithë profesionistët shëndetësorë nga institucionet e shëndetit publik në vend. Në vetëm tre javë, afro 2,300 profesionistë të kujdesit shëndetësor, infermierë dhe mjekë ishin pjesë e stërvitjeve interaktive që u zhvilluan në internet online.

Trajnimi u zhvillua nga Project HOPE së bashku me Brown University në Shtetet e Bashkuara, dhe bazohet në rekomandimet e OBSH-së për trajtimin e përhapjes së sëmundjes dhe mbrojtjen e profesionistëve të shëndetit. Po zbatohet në shumë vende të botës të prekur nga kriza e virusit COVID 19. Duke pasur parasysh faktin se shumë profesionistë të shëndetit në botë fatkeqësisht janë të infektuar me COVID-19, ideja e trajnimit ishte një periudhë prej tre javësh për të mbuluar një numër të konsiderueshëm të profesionistëve shëndetësorë nga të gjitha segmentet e sistemit shëndetësor, të gjitha në mënyrë që të miratohen masat unike mbrojtëse për personelin mjekësor dhe në të njëjtën kohë për të siguruar kujdes të duhur në fushën e parandalimit dhe përhapjes së infeksionit dhe kontrollit të situatës. Qëllimi i arsimit ishte krijimi i protokolleve për stabilizimin e ringjalljes së dhimbshme dhe fillestare, diagnostikimin dhe menaxhimin e situatës, ekzaminimin dhe trajtimin, si dhe përcaktimin e kapaciteteve të sistemit shëndetësor dhe zhvillimin e tij.

Fillimisht, u zgjodhën një grup prej 40 personash medicinal, 20 mjekë dhe 20 infermiere që kishin kryer katër ditë trajnimin nëpërmjet internetit me trajnerë nga Universiteti Brown në Shtetet e Bashkuara. Ata pastaj trajnuan afro 2300 punonjës shëndetësorë nga të gjitha institucionet shëndetësore në vend.

Në fazën e parë, trajnimi nëpërmjet internetit filloi me Bllokun Klinik Nënë Tereza, ku afro 650 profesionistë shëndetësorë dëgjuan ligjëratat dhe mbajtën një diskutim aktiv mbi parandalimin dhe përhapjen e infeksionit me COVID 19. Faza e dytë përfshin Spitalin 8 Shtatori, Institutin e Sëmundjeve të Mushkërive te Fëmijët- Kozle, Spitalin Special të Çairit, Spitalet Psikiatrike, Qendrat Geriatrike, tre Spitalet Klinike në Tetovë, Manastir dhe Shtip, si dhe të gjitha Spitalet e Përgjithshme në të gjitha qytetet e vendit, si dhe Institucionet e Shëndetit Publik dhe Spitalet Speciale. Përmes Departamentit të Mjekësisë Familjare, u organizuan trajnime për të gjithë mjekët e përzgjedhur nga kujdesi shëndetësor parësor (primarë), dhe përmes organizatës studentore EMSA, u organizuan ligjërata për studentët e mjekësisë. Trajnimi përfundoi me trajnime shtesë të Klinikave në Kompleksin Klinik Nënë Tereza, të cilët janë më të prekur nga e gjithë situata e krijuar. Në këtë kompleks 760 punonjës kaluan trajnimin.

Në kushte kur stafi mjekësor po përballet me një virus deri më tani të panjohur që po merr vrull në një periudhë relativisht të shkurtër, organizimi i një program trajnimi onlajn për mbrojtjen e një numri sa më të madhë të stafit mjekësor ka qenë një sfidë e vërtetë. Numri i 2.300 pjesëmarrësve që transferuan më tej protokollet në organizatat e tyre të punës ka një rëndësi të madhe për zvogëlimin e transmetimit të virusit në mesin e profesionistëve të shëndetësisë

Последна прес-конференција

Последна седница

w

Како се шири вирусот?

Како да се заштитам?

Преземете ја „Koronavirus MK“ апликацијата и добивајте ги сите последни информации и известувања директно на вашиот мобилен телефон или таблет. 

Get it on Google Play

blank

Останати вести

Bekteshi: 20 milion euro ndihmë financiare për kompanitë në sektorin e prodhimit, tregtisë dhe IT sektorit për investime të reja dhe pushtimin e tregjeve të reja

Bekteshi: 20 milion euro ndihmë financiare për kompanitë në sektorin e prodhimit, tregtisë dhe IT sektorit për investime të reja dhe pushtimin e tregjeve të reja

https://youtu.be/M0wIoNyM7yU Ministri i Ekonomisë Kreshnik Bekteshi gjatë konferencës së sotme për shtyp në Qeveri informoi për Dekretin me fuqi ligji për mbështetje financiare për të përforcuar konkurrencën e subjekteve afariste në periudhën post Covid -19 e cila u...