fbpx

Pyetjet më të shpeshta

Njoftohuni mirë për COVID-19 dhe virusi korona dhe mësoni përgjigjet e pyetjeve tuaja më të shpeshta.
blank

Sa është i rrezikshëm COVID-19?

Sikur edhe sëmundjet tjera respiratore, infektimi me COVID-19 mund të shkaktojë simptoma mesatare, përfshirë: rrjedhje të hundës, dhimbje fyti, kollitje dhe ethe. Tek disa persona mund të ketë pasqyrë më të rëndë klinike, përkatësisht mund të ketë pneumoni dhe vështirësi gjatë frymëmarrjes.

blank

Si bartet COVID-19?

Virusi i ri i koronës është virus respirator që fillimisht bartet përmes kontaktit me person të sëmurë respektivisht përmes sekrecioneve të tija respiratore që shpërndahen në formë të pikave të imta kur i infektuari kollitet dhe teshtin, nëpërmjet pështymës ose rrjedhjes së hundës.

blank

Kush ekspozohet nga rreziku i zhvillimit të simptomave më të rënda nga COVID-19?

Duhet të bëhen hulumtime plotësuese që të jepen informacione të saktë se si COVID-19 ndikon ndaj njerëzve. Sipas informacioneve të kapshme, personat në moshë dhe personat me sëmundje paraprake (diabet, sëmundje të zemrës etj) kanë rrezik më të madh për zhvillimin e simptomeve më të rënda.

blank

A mund të bartet COVID-19 nga personi në person?

Po, COVID-19 shkakton sëmundje respiratore dhe mund të bartet nga personi në person, zakonisht pas kontaktit të afërt me të prekurin, për shembull, në shtëpi, në vendin e punës apo në institucionin shëndetësor.

blank

Mund të mund të infektohet me COVID-19?

Njerëzit që jetojnë apo udhëtojnë në vend ku mund të qarkullojë COVID-19, mund t’i ekspozohen rrezikut nga infektimi.

blank

Sa gjatë qëndron COVID-19 në sipërfaqe?

Ende nuk dihet sa gjatë qëndron COVID-19 në sipërfaqe, edhe pse informacionet e para sugjerojnë se virusi mund të qëndrojë disa orë. Preparatet e thjeshta për dezinfektim mund ta shkatërrojnë virusin, me çka nuk mund të infektojë më njerëz.

blank

A mund të bartet KOVID-19 nga persona të nuk kanë simptoma?

Sipas informacioneve të kapshme për momentin, konsiderohet që ka mundësi personat e infektuar me KOVID-19 të kenë qenë të prekur edhe pa pasur simptoma të zhvilluara. Megjithatë, virusin të shpeshtën e përhapin personat që kanë simptoma.

BASHKË KUNDËR LAJMEVE TË RREJSHME

Mite dhe të vërteta për KOVID-19

Lexoni mitet dhe të vërtetat për sëmundjen COVID-19 dhe virusin e ri të koronës.

A mundet kafshët përkëdhelës ta bartin virusin e ri të koronës?

Për momentin, nuk ka prova se kafshët-shoqëruese/ kafshët përkëdhelëse, si qentë apo macet mund të jenë të infektuar me virusin e ri të koronës.

Megjithatë, çdoherë është mirë t’i lani duart me sapun apo ujë pas kontaktit me kafshët përkëdhelës. Kjo ju mbron edhe nga bakteret, siç janë E. coli dhe Samlonella, që mund të barten nga kafshët përkëdhelës te njerëzit.

A i përfshin virusi i ri i koronës njerëzit e moshuar apo edhe të rinjtë janë të ndjeshëm ndaj infektimit?

Njerëzit e të gjitha moshave mund të preken nga virusi i ri i koronës (SARS-nCoV-19).

Personat më të moshuar dhe personat me sëmundje kronike (astmë, diabet, sëmundje të zemrës) duket se janë më të ndjeshëm ndaj prekjeve serioze nga virusi. OBSH këshillon njerëzit të ndërmarrin masa që të mbrohen nga virusi, për shembull, të praktikojnë higjienë të mirë të duarve dhe higjienë të mirë respiratore.

A janë antibiotikët efikas në parandalimin dhe kurimin e virusit të ri të koronës?

Jo, antibiotikët nuk ndikojnë ndaj viruseve, por vetëm ndaj baktereve.

Virusi i ri i koronës (2019-nCoV) është virus, për këtë antibiotikët nuk duhet të përdoren për parandalimin dhe kurimin e tij. Por, nëse jeni shtritë për shkak të 2019-nCoV, mund t’ju shkruajnë antibiotokë pasi mund të keni bashkë- infektim bakterial.

A ekzistojnë ilaçe specifike për parandalimin apo kurimin e virusit të ri të koronës?

Deri më sot, nuk është rekomanduar ilaç specifik për parandalinin apo kurimin e virusit të ri të koronës (2019-nCoV).

Megjithatë, të infektuarit me këtë virus duhet të marrin kujdes përkatës për lehtësimin dhe kurimin e simptomave ndërsa ata që do të zhvillojnë sëmundje të rëndë, duhet të marrin trajtim përkatës mbështetës.

Disa trajtime specifike hulumtohen dhe do të testohen përmes analizave klinike. OBSH ndihmon në përshpejtimin e përpjekjeve për hulumtime me një varg partnerësh.

A mund të përdoret Tamiflu (oseltamivir) në shërimin e virusit të koronës (2019-nCoV)?

Ende nuk informacione që mund të vërtetojnë me siguri se me Tamiflu (oseltamivir) mund të shërohet virusi i ri i koronës (2019-nCoV).

OBSH urgjentisht punon me hulumtuesit dhe mjekët në mbarë botën që t’i hulumtojnë mënyrat e mundshme për trajtimin e virusit. Kjo përfshinë edhe hulumtimin nëse ilaçet ekzistese kundër viruseve mund të kenë ndikim ndaj virusit. Megjithatë, ky hulumtim ende është në fazë të hershme dhe nuk ka rekomandime shtesë.

A mund t’ju mbrojnë kundër virusit të ri të koronës vaksinat ekzistuese kundër pneumonisë?

Jo. Vaksinat ekzistuese kundër pneumonisë dhe vaksina kundër Hemofilus influenca e llojit B, infeksionet (Hib), nuk sigurojnë mbrojtje kundër virusit të ri të koronës (2019-nCoV).

Virusi është aq i ri dhe i ndryshëm, sa që për të nevojitet vaksinë e posaçme. Hulumtuesit tentojnë të zhvillojnë vaksinë kundër 2019-nCoV ndërsa OBSH i mbështet përpjekjet e tyre. Edhe pse vaksinat e përmendura nuk janë efikase kundër 2019-nCoV, rekomandohet vaksinim kundër sëmundjeve respiratore për mbrojtjen e shëndetit tuaj.

A është e sigurt të pranohet letër apo pako nga Kina?

Njerëzit që pranojnë pako nga Kina, nuk rrezikohen të sëmuren nga virusi i ri i koronës (2019-nCoV).

Nga njohuri dhe analiza paraprake, e dimë që virusi i koronës nuk qëndron gjatë në sende, siç janë letrat dhe pakot.