fbpx

Ç’duhet bërë për vetizolim të duhur?

Vetizolimi është masë (jo) e obliguar, e cila është një nga masat më të mira për mbrojtjen e popullatës nga përhapja plotësuese e virusit korona dhe sëmundja e COVID-19.
s

Të gjithë udhëtarët që vijnë nga vendet me rezik të lartë dhe të mesëm në mënyrë të obliguar duhet të qëndrojnë në vetizolim për 14 ditë në shtëpitë e tyre dhe t’u paraqiten organeve kompetente nëse ndjejnë simptoma.

Pasojnë sanksione për të gjithë ata që do ta shkelin masën e obliguar të vetizolimit!

Si qëndrohet në mënyrë të duhur në vetizolim?

Për të gjithë udhëtarët (të rritur dhe fëmijë) të cilët vijnë nga vendet e rrezikshme me COVID-19, sipas rekomandimeve të Komisionit për Sëmundje Ngjitëse pranë MSH-së dhe Qeverisë, së Republikës së Maqedonisë së Veriut, rekomandohet izolim shtëpiak për 14 ditë nga dita e hyrjes në Republikën e Maqedonisë së Veriut.

Për kontaktet me rastet e konfirmuara me COVID-19, ISHSHS lëshon vendim për mbikëqyrje shëndetësore dhe izolim shtëpiak.

Izolimi shtëpiak nënkupton qëndrim 24 orësh në kushte shtëpiake gjatë 14 ditëve.

blank

Qëndroni në shtëpi

Qëndroni në shtëpi, përveç në raste urgjente. Nëse keni mundësi, punoni prej në shtëpi.

blank

Shmangni kontaktet e afërta

Ndahuni nga të tjerët në hapësira të ndryshme. Rregullisht kontrolloni hapësirat.

blank

Përdorni sanitari të posaçme

Nëse keni në dispozicion, përdorni toalet/banjo të posaçme. Në të kundërtën rregullisht dezinfektoni atë që të gjithë e përdorni.

blank

Përdorni takëme të posaçme për të ngrënë

Shmangni përdorim të përbashkët të pajisjeve për amvisëri siç janë peshqiri për duar, shtrati, gotat, takëmi për ushqim.

blank

Shmangeni kontaktin me furnizuesit

Nëse porosisni ushqime/prodhime, le t’i merr një person tjetër i familjes, shmangeni kontaktin me furnizuesin.

blank

Mbani distancë

Qëndroni në distancë të sigurt me të tjetërt më shumë se 2 metra.

blank

Dezinfektoni më shpesh

Pastroni hapësirat në shtëpi të cilat i përdorni më shpesh.

blank

Ndiqni rekomandimet

Ndiqni rekomandimet për parandalim nga institucionet shëndetësore.

KONTROLLONI SE A I KENI SIMPTOMET

Cilat janë simptomet e koronavirusit?

Simptomet e para të cilat paraqiten te personat e infektuar me virusin korona janë:
blank

Temperaturë e lartë dhe ethe

blank

Kollë e rëndë

blank

Vështirësi në frymëmarrje

Ndjeni simptome?

Lajmërohuni menjëherë te mjeku juaj amë ose në qendrën më të afërt për shëndet publik.

0800 002 03

Call qendër nacionale për informim

IPSH Shkup

QSHP Veles

NR Gostivar

SHSH Shkup

QSHP Koçan

NR Gjevgjeli

QSHP Shkup

QSHP Kumanovë

QSHP Manastir

QSHP Ohër

QSHP Tetovë

QSHP Prilep

QSHP Shtip

QSHP Strumicë