fbpx

Пријава за вратени од патување

Што треба да правите доколку сте вратени од патување во Република Северна Македонија и како треба правилно да се однесувате.
s

Сите патници кои доаѓаат од земјите со висок и среден ризик задолжително мора да се задржат во самоизолација од 14 дена во нивниот дом и да пријават на надлежните доколку почувствуваат симптоми.

Следуваат санкции за сите лица кои ќе ја прекршат мерката за задолжителна самоизолација!

Правилна самоизолација

За сите патници (возрасни и деца) кои доаѓаат од ризичните земји на СOVID-19, согласно препораките на Комисијата за заразни болести при МЗ и Владата, се препорачува домашна изолација во траење од 14 дена од денот на влегувањето во Република Северна Македонија.

За контактите на потврден случај со СOVID-19, ДСЗИ издаде решенија за здравствен надзор и домашна изолација.

Домашната изолација подразбира 24 часовен престој во домашни услови, во текот на 14 дена.

0800 002 03

Национален call центар за информирање

Кои се симптомите на КОВИД-19?

blank

Висока температура и треска

blank

Тешка кашлица

blank

Отежнато дишење

Што да правите следно?

Правете

N

Мијте ги рацете, подолго од 20 секунди со вода и сапун

N

Избегнувајте контакт со изолирани или заразени лица

N

Користете средства за дезинфекција или алкохолни марамчиња

N

При кашлање или кивање покријте ги носот и устата со марамче за еднократна употреба

N

Следете ги препораките на Министерството за здравство и редовно информирајте се

Не правете

M

Не ги допирајте лицето, носот или устата

M

Не излегувајте од дома без потреба или за прошетка

M

Не се собирајте во поголеми групи

M

Не излегувајте никаде доколку сте во самоизолација

M

Не купувајте повеќе продукти во маркет од тоа што ви е потребно

M

Не патувајте надвор од државата