fbpx

Побарај психолошка поддршка

Во услови на социјална дистанцираност, карантин и изолација луѓето може да доживеат различни непријатни мисли и чувства. Очекувано е и нормално да се почувствува страв, вознемиреност и загриженост за сопственото здравје и здравјето на блиските.

Психолошка поддршка

Телефонска психолошка поддршка за оние граѓани и ранливи групи на пациенти кои овој вид на поддршка им е потребен:

blank

Психолошка поддршка на родители на деца од предучилишна и училишна возраст

072 912 676

 

blank

Психолошка поддршка на возрасни лица во самоизолација

072 919 009

blank

Психолошка поддршка на граѓаните на општина Дебар и општина Центар Жупа, во соработка со Општа Болница Дебар

070 241 807

blank

Психолошка поддршка за родители на деца со попреченост

070 291 574

blank

Психолошка поддршка за тинејџери и нивните родители

078 378 728

 

blank

Психолошка поддршка на деца на училишна возраст, родители на деца на предучилишна и училишна возраст

072 912 676

blank

Трудниците и родилките на кои им е потребна психолошка поддршка

078 378 766

blank

Психолошка поддршка за лица со нарушување на слухот, говорот и гласот преку Viber

072 919 009

blank

Психолошка поддршка за лица во самоизолација на албански јазик

072 919 009

Како да ги намалам негативните мисли и чувства?

Одржувањето контакт со личности од доверба е најдобриот начин да ја намалите вознемиреноста, нерасположеноста и осаменоста при социјална дистанцираност, карантин и изолација.

Редовно комуницирајте со вашите пријатели и семејства преку телефон, социјални медиуми или интернет конекции. Споделувајте им ги вашите чувства и мисли, разрешувајте ги проблемите кои ви се јавуваат и
видете колку ви е тоа од помош.
Организирајте достава на весници, книги и филмови и следете омилени телевизиски и радио програми.

За да се опуштите, правете едноставни физички вежби доколку можете и секојдневно бавете се со некоја активност што ве смирува (пр. читање, филм, плетење, пишување…). Обидете се да воспоставите дневна рутина која ќе ви го исполнува денот и ќе го прави предвидлив (пр. одредено време на спиење, будење, јадење итн.).

Не заборавајте и да ја одржувате позитивноста, бидејќи секогаш има нешто за кое сте благодарни или нешто за што се надевате. Ако ви помага, редовно запишувајте си ги овие мисли и навраќајте се на нив.

Доколку негативните мисли и чувства се интензивни и траат подолго време, стапете во контакт со психијатар или психолог преку телефонска или интернет конекција. Универзитетската клиника за психијатрија нуди контакти за психолошка поддршка и психијатриска консултација.

Што после изолацијата или карантинот?

По завршување на потребниот период на карантин или изолација може да доживеете мешани чувства. Може да доживеете олеснување заради промена на ситуацијата или тага и лутина затоа што некои околу вас се сеуште претпазливи во ваша близина или пак ве одбегнуваат.

Наједноставниот пристап во овој случај е да дознаете повеќе за вирусот, третманот и ризиците кои ги носи. Споделувањето на соодветните информации е најдобриот начин да го намалите стравот и несигурноста кај другите. Доколку имате потешкотии со тоа, тука се стручните лица кои може да ви пружат помош и поддршка.

Бесплатен телефон за информации околу КОВИД-19

0800 002 03

Национален call центар за информирање