fbpx

Побарај медицинска помош

Пополнете ја контакт формата подолу, со цел да повикате медицинска помош во ваши дом, доколку ги чувствувате симптомите на КОВИД-19 или пак доколку сте патувале во изминатите 14 дена и мислите дека сте биле во контакт со некој што е заразен со Коронавирус.

Чувствувате симптоми?

Јавете се веднаш кај вашиот матичен лекар или во најблискиот центар за јавно здравје.

0800 002 03

Национален call центар за информирање

ИЈЗ Скопје

ЦЈЗ Велес

ПЕ Гостивар

ЗД Скопје

ЦЈЗ Кочани

ПЕ Гевгелија

ЦЈЗ Скопје

ЦЈЗ Куманово

ЦЈЗ Битола

ЦЈЗ Охрид

ЦЈЗ Тетово

ЦЈЗ Прилеп

ЦЈЗ Штип

ЦЈЗ Струмица

Кои се симптомите на КОВИД-19?

blank

Висока температура и треска

blank

Тешка кашлица

blank

Отежнато дишење

Што да правите следно?

N

Мијте ги рацете, подолго од 20 секунди со вода и сапун

N

Избегнувајте контакт со изолирани или заразени лица

N

Користете средства за дезинфекција или алкохолни марамчиња

N

При кашлање или кивање покријте ги носот и устата со марамче за еднократна употреба

N

Следете ги препораките на Министерството за здравство и редовно информирајте се

M

Не ги допирајте лицето, носот или устата

M

Не излегувајте од дома без потреба или за прошетка

M

Не се собирајте во поголеми групи

M

Не излегувајте никаде доколку сте во само-изолација

M

Не купувајте повеќе продукти во маркет од тоа што ви е потребно

M

Не патувајте надвор од државата