fbpx

Правилно миење на раце

На шемата долу научете како правилно се мијат рацете, со цел да се спречи ширењето на КОВИД-19. Покрај самоизолацијата, честото и правилно миење на раце е најдобриот начин за спречување на зараза со Коронавирус.
blank

Вашите раце се нечисти по контакт со други луѓе

blank

Наводенете ги рацете со вода

blank

Ставете сапун и покријте ги сите површини на рацете

blank

Добро тријте ги дланките

blank

Измијте ја површината помеѓу прстите

blank

Измијте ја и задната страна на дланката

blank

Исплакнете го сапунот

blank

Избришете ги дланките со сува крпа или хартија за бришење раце

Со правилно миење на рацете, драматично ја намалуваме шансата за зараза со и пренесување на КОВИД-19!

 

Мијте ги рацете често, особено после контакт со други луѓе или доколку сте кивнале или кашлале.

Рацете се мијат исклучиво со сапун и вода, најмалку 20 секунди.

Доколку немате пристап до сапун и вода, можете да користите алкохолни средства за дезинфекција на раце.

Проверете дали ги имате симптомите

Кои се симптомите на КОВИД-19?

Првичните симптоми кои се јавуваат кај лицата заразени со вирусот КОВИД-19 се:

blank

Висока температура и треска

blank

Тешка кашлица

blank

Отежнато дишење

Чувствувате симптоми?

Јавете се веднаш кај вашиот матичен лекар или во најблискиот центар за јавно здравје.

0800 002 03

Национален call центар за информирање

ИЈЗ Скопје

ЦЈЗ Велес

ПЕ Гостивар

ЗД Скопје

ЦЈЗ Кочани

ПЕ Гевгелија

ЦЈЗ Скопје

ЦЈЗ Куманово

ЦЈЗ Битола

ЦЈЗ Охрид

ЦЈЗ Тетово

ЦЈЗ Прилеп

ЦЈЗ Штип

ЦЈЗ Струмица