fbpx

Како до правилна самоизолација?

Самоизолација е (не)задолжителна мерка, која е една од најдобрите мерки за заштита на популацијата од дополнително ширење на Коронавирусот и заболувањето КОВИД-19.
s

Сите патници кои доаѓаат од земјите со висок и среден ризик задолжително мора да се задржат во самоизолација од 14 дена во нивниот дом и да пријават на надлежните доколку почувствуваат симптоми.

Следуваат санкции за сите лица кои ќе ја прекршат мерката за задолжителна самоизолација!

Како се држи правилна самоизолација?

За сите патници (возрасни и деца) кои доаѓаат од ризичните земји на СOVID-19, согласно препораките на Комисијата за заразни болести при МЗ и Владата на Република Северна Македонија, се препорачува домашна изолација во траење од 14 дена од денот на влегувањето во Република Северна Македонија. За контактите на потврден случај со СOVID-19, ДСЗИ издаде решенија за здравствен надзор и домашна изолација.

Домашната изолација подразбира 24 часовен престој во домашни услови, во текот на 14 дена:

blank

Останете дома

Останете дома, освен во случај на итност. Доколку имате можност, работете од дома.

blank

Избегнувајте близок контакт

Одделете се од останатите во различни простории. Редовно проветрувајте ги просториите.

blank

Користете посебни санитарии

Доколку имате на располагање, користете посебен тоалет/бања. Во спротивно редовно дезинфицирајте го оној кој сите го користат.

blank

Користете посебни прибори за јадење

Избегнувајте заедничко користење предмети за домаќинство како крпи за раце, постелнина, чаши, прибор за јадење.

blank

Избегнувајте контакт со доставувачи

Доколку нарачувате храна/продукти преку достава, друг член на домаќинството да ги превзема, избегнете контакт со доставувачот.

blank

Држете растојание

Бидете на безбедно растојание со другите поголемо од 2 метри.

blank

Често дезинфицирајте

Чистете ги површините во домот коишто најчесто ги користите.

blank

Следете ги препораките

Следете ги препораките за превенција од здравствените установи.

Проверете дали ги имате симптомите

Кои се симптомите на КОВИД-19?

Првичните симптоми кои се јавуваат кај лицата заразени со вирусот КОВИД-19 се:

blank

Висока температура и треска

blank

Тешка кашлица

blank

Отежнато дишење

Чувствувате симптоми?

Јавете се веднаш кај вашиот матичен лекар или во најблискиот центар за јавно здравје.

0800 002 03

Национален call центар за информирање

ИЈЗ Скопје

ЦЈЗ Велес

ПЕ Гостивар

ЗД Скопје

ЦЈЗ Кочани

ПЕ Гевгелија

ЦЈЗ Скопје

ЦЈЗ Куманово

ЦЈЗ Битола

ЦЈЗ Охрид

ЦЈЗ Тетово

ЦЈЗ Прилеп

ЦЈЗ Штип

ЦЈЗ Струмица