fbpx

Што е КОВИД-19?

КОВИД-19 е заболување предизвикано од SARS-CoV-2 вирусот. Вирусот е причинител на акутно вирусно респираторно заболување. Преносот од човек на човек е можен, преку допир и преку капков пат (кивање, кашлање и слично).

Коронавирус заболување од 2019 година

Коронавирус заболувањето од 2019 година (Coronavirus disease – COVID-19) е заразно заболување предизвикано од новиот коронавирус, наречен SARS-nCoV-2, за прв пат откриен во Кина, во декември 2019 година.

Повеќето луѓе кои се заразени со КОВИД-19 ќе почувствуваат лесна до средба респираторна болест и ќе заздрават без било каков специјален третман. Постарите луѓе и оние со хронични заболувања како срцеви проблеми, диабетес, хронични белодробни заболувања и тумори можат да стекнат многу по изразена, па дури и критична клиничка слика.

Најдобриот начин да се спречи, односно намали пренесувањето на вирусот од човек на човек е доколку правилно се инфомирате за начините како да се заштитите. Заштитете се од заразата преку често миење на рацете со сапун и вода, подолго од 20 секунди, дезинфицирање на рацете кога немате пристап до сапун и вода со алкохолно средство за дезинфекција и обидете се да не го допирате лицето со рацете. Држењето на правилна самоизолација е исто така добар начин да се спречи пренесувањето на вирусот, како и држењето на социјална дистанца со другите луѓе околу вас. 

КОВИД-19 примарно се шири преку капки на плунка или секрет од носот на заразена личност, кога тој ќе кивне или ќе кашла. Затоа многу е важно да се држиме до простите правила на правилно однесување, како на пример да кашламе и киваме во марамче или пак да го покриеме носот и устата со свиткан лакт.

Во овој момент, не постои специфична вакцина или начин на лекување на заболувањето. Но, во овој момент, во многу лаборатории и болници се вршат тестирања и клинички студии за евентуален лек или вакцина. 

Извор: Светска здравствена организација

Проверете дали ги имате симптомите

Кои се симптомите на КОВИД-19?

Првичните симптоми кои се јавуваат кај лицата заразени со вирусот КОВИД-19 се:

blank

Висока температура и треска

blank

Тешка кашлица

blank

Отежнато дишење

r

Доколку ги чувствувате симптомите, НЕ одете на лекар! Јавете се веднаш на вашиот матичен лекар или на телефонските контакти.