fbpx

Контакти

На оваа страница можете да ги најдете сите контакт телефони и е-пошти поврзани со мерките за справување со КОВИД-19.

Кол центри за информации околу коронавирусот и економските мерки

0800 002 03

Национален call центар за информирање

0800 00 207

Национален call центар за информации за економски и други мерки

Ако имате симптоми – јавете се на вашиот матичен лекар!

Доколку ги чувствувате симптомите на КОВИД-19, веднаш јавете се кај вашиот матичен лекар. Преку епидемиолошката анкета ќе ви биде утврдено дали треба да се тестирате.

Доколку треба, преку „Мој термин“ ќе ви биде закажано точно време и место за тестирање.

Психолошка поддршка

Телефонска психолошка поддршка за оние граѓани и ранливи групи на пациенти кои овој вид на поддршка им е потребен:

blank

Психолошка поддршка на родители на деца од предучилишна и училишна возраст

072 912 676

 

blank

Психолошка поддршка на возрасни лица во самоизолација

072 919 009

blank

Психолошка поддршка на граѓаните на општина Дебар и општина Центар Жупа, во соработка со Општа Болница Дебар

070 241 807

blank

Психолошка поддршка за родители на деца со попреченост

070 291 574

blank

Психолошка поддршка за тинејџери и нивните родители

078 378 728

 

blank

Психолошка поддршка на деца на училишна возраст, родители на деца на предучилишна и училишна возраст

072 912 676

blank

Трудниците и родилките на кои им е потребна психолошка поддршка

078 378 766

blank

Психолошка поддршка за лица со нарушување на слухот, говорот и гласот преку Viber

072 919 009

blank

Психолошка поддршка за лица во самоизолација на албански јазик

072 919 009

Пријавете неправилности

Пријавете угостителски објекти во кои има гости или драстично покачени цени на основни продукти и средства за дезинфекција!

191

Државен пазарен инспекторат

151 31

Државен инсепкторат за труд

0800 255 55

Државен санитарен и здравствен инспекторат

0800 322 22

Агенција за храна и ветеринарство

prijavi@malmed.gov.mk

Агенција за лекови и медицински средства

prijavi@dti.gov.mk

Државен инспекторат за транспорт

Дежурни екипи на Црвениот Крст

Црвениот крст во Скопје организира 10 мобилни тимови за помош на стари, изнемоштени лица кои живеат сами, хронично болни лица, семејства со лица со посебни потреби, самохрани родители и други ранливи категории на граѓани, за набавка на лекови, прехранбени продукти и средства за лична хигиена.

Мобилни тимови во Скопје - 08:30 - 12:30

Мобилен тим Мобилен телефон Фиксен телефон
Центар 070 297 166 02 3115 029
Кисела Вода 071 349 225 02 3211 417
Чаир 070 208 383 02 2621 924
Карпош 071 349 230 02 3068 806
Гази Баба 071 243 078 02 2529 153
Тим за бездомни лица 02 3096 227

СОС телефонски линии

Психосоцијална поддршка за полесно справување со стресот од актуелната состојба

Стари и изнемоштени лица 075 352 246
Останати граѓани 071 379 119

Останати контакти

ИНФОРМАЦИИ И АДМИНИСТРАТИВНИ ПРАШАЊА
Институција Лице за контакт e-mail телефон
Елена Ристоска administrativniprasanjakorona@zdravstvo.gov.mk 076 445 967
МЗ Сања Саздовска administrativniprasanjakorona@zdravstvo.gov.mk 075 268 829
МТСП Ивона Кусакатска ikusakatska@mtsp.gov.mk 070 329 383
MO Драган Каруловски dragan.karulovski@mod.gov.mk 02 328 2539
MO Бесим Хасалари besim.hasalari@mod.gov.mk 02 328 2535
ME Александра Спасевска aleksandra.spasevska@economy.gov.mk 071 351 353
ME Бојана Јосифовска bojana.josifovska@economy.gov.mk 02 3093 452

Општински контакти

На следниот линк можете да ги најдете контактите (телефонски и е-пошти) од секој општински кризен штаб.

ИЈЗ Скопје

ЦЈЗ Велес

ПЕ Гостивар

ЗД Скопје

ЦЈЗ Кочани

ПЕ Гевгелија

ЦЈЗ Скопје

ЦЈЗ Куманово

ЦЈЗ Битола

ЦЈЗ Охрид

ЦЈЗ Тетово

ЦЈЗ Прилеп

ЦЈЗ Штип

ЦЈЗ Струмица