fbpx

Дали при третман на КОВИД 19 се размислува за алтернативи методи како хомеопатијата?

Нашата медицина ја темелиме исклучиво врз докази. Ова особено важи за најтешките пациенти кои се на интензивна нега. Кога се соочуваме со многу компликации при лечењето, се потпираме на нашите искуства.   Со други, алтернативни методи – немаме искуство и со нив...

Дали граѓаните задолжително треба да носат ракавици како мерка за заштита од КОВИД 19 при излегување надвор?

Доколку се внимава и не се манипулира  премногу околу устата и носот и  ако често се мијат рацете – ракавиците не се неопходни. Засега препорачуваме само задолжително носење на маска за...

Дали лице на кое му е препорачана самоизолација, за таа намена треба да користи боледување или годишен одмор како што сугерираат некои работодавци?

На сите пациенти кои што се отпуштаат од болница  им следува боледување кое го препишува матичниот лекар. За оваа намена, исто така, не треба да се користат денови од годишниот...

Дали има најавени нови чартер летови за враќање на наши граѓани од странство?

Досега во Република Северна Македонија врати околу 3000 граѓани кои беа ставени во државен карантин.  За враќање на наши граѓани од странство досега имаше два повика и се` помина во најдобар ред. Немаме нови најави за организирање чартер летови за враќање наши...

Како ги толкувате најавите на СЗО во врска со КОВИД-19, дека најлошото допрва доаѓа?

Претпоставуваме дека ова се темели на претпоставката дека вирусот нема да исчезне по првиот бран. Сепак, ние сметаме дека овие првични искуства  се драгоцени и благодарение на нив ќе се амортизира бројот на пациенти во иднина.  Сега здравствените системи, не...

Може ли да се предвиди дали вирусот ќе исчезне по пикот епидемијата?

И по пикот на епидемијата и натаму ќе има луѓе кои ќе заболуваат од КОВИД-19. Вирусот нема да исчезне, но со рестриктивните и заштитните мерки очекуваме да има тренд на опаѓање. Во одреден период, по пикот на епидемијата, планираме да направиме скенирање на имунитетот...

TOGETHER AGAINST FALSE NEWS

Myths and truths on COVID-19

Read the myths and truths for the COVID-19 disease and the new Coronavirus

Can pets transmit the new Coronavirus?

At the moment, there is no proof that service-animals, pets, such as dogs or cats can be infected with the new Coronavirus.

However, it is always a good idea to wash your hands using soap and water after contacting pets. This protects you from bacterias such as E. coli and Salmonella that can be transmitted between pets and people.

Does the new coronavirus affect elderly or are young people also sensitive to infection?

People of all ages can be infected with the new Coronavirus (SARS-nCov-19).

Elderly people and people with chronic diseases (such as asthma, diabetes, heart diseases) seem to be more sensible to a serious disease from the virus. The WHO advises people of all ages to undertake measures to protect themselves from the virus, for example, by practising good hygiene and good respiratory hygiene.

Are antibiotics efficient in preventing and treating the Coronavirus?

No, antibiotics do not treat viruses, only bacteria.

The new Coronavirus (2019-nCoV) is a virus and therefore, antibiotics should not be used for its prevention or treatment. However, if you are in hospital due to 2019-nCoV, you may be prescribed antibiotics because bacterial coinfection is possible.

Are there specific medicines for prevention or treatment of the new Coronavirus?

Until today there is no specific medicine for prevention or treatment of the new Coronavirus (2019-nCoV).

However, those infected with the virus should receive appropriate care for alleviation and treatment of the symptoms while those who will develop severe disease, should receive appropriate supportive treatment.

Some specific treatments are being researched and will be tested through clinical trials. The WHO assists in increasing the efforts for research with several partners.

Can Tamiflu (oseltamivir) be used in treating the Coronavirus (2019-nCoV)?

There is still no data confirming that Tamiflu (oseltamivir) can be used to treat the new Coronavirus (2019-nCoV).

The WHO works with researchers and doctors from the world in order to investigate the possible methods for treating the virus. This includes investigating whether the existing antiviral medicines can affect the virus. However, at this early phase, there are still no additional recommendations.

Can existing vaccines against pneumonia protect you from the new Coronavirus?

Не. The existing vaccines against pneumonia, such as pneumococcal vaccine and the vaccine against haemophilus influenzae type B (Hib)-infections do not provide protection from the new Coronavirus (2019-nCoV).

The virus is so new and different and it requires a new vaccine. The researchers are trying to develop a vaccine against 2019-nCoV, while the WHO is supporting their efforts. Although the above-mentioned vaccines are not efficient against 2019-nCoV, vaccination against respiratory diseases is recommended to protect your health.

Is it safe to receive a letter or package from China?

People who receive packages from China are not exposed to risk from being infected with the new Coronavirus (2019-nCoV).

Previous insights and analysis show us that Coronaviruses do not survive long on objects, such as letters or packages.